Κυ. Ιούλ 25th, 2021

Καθολικό… internet στην Ελλάδα με ταχύτητες 4 Mbps προτείνει η ΕΕΤΤ

του Κώστα Κετσιετζή

Την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων με ονομαστική ταχύτητα 10 Mbps και εγγυημένη ταχύτητα τουλάχιστον 4 Mbps στο σύνολο της χώρας, ως μέρος της καθολικής υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών προτείνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Όπως έχει γράψει το Capital.gr η διαβούλευση, που ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου έχει ως στόχο την  επέκταση της καθολικής υπηρεσίας που σήμερα ισχύει για τις φωνητικές κλήσεις και στην ευρυζωνικότητα, προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα γρήγορου ίντερνετ σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες, σε προσιτή τιμή.

Η ταχύτητα των 4 Mbps θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η ελάχιστη απαραίτητη για να μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει βασικές εργασίες μέσω διαδικτύου (ανταλλαγή email, ενημέρωση κλπ).

Βέβαια αυτό ίσχυε το 2015. Πλέον, λαμβάνοντας υπόψιν μελλοντικές προβλέψεις και μοντέλα διάχυσης, προβολή και εκτίμηση των τιμών για το 2020 η απαίτηση ανεβαίνει στα 9,6 Mbps.

Η πραγματικότητα πάντως, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, είναι ότι οι συγκεκριμένες ταχύτητες δεν προσφέρουν την απαραίτητη εμπειρία χρήσης όλων των σύγχρονων διαδικτυακών εφαρμογών και εργαλείων που έχουν γίνει απαραίτητα, ειδικά το τελευταίο διάστημα με την πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση το όριο των 4 Mbps προτείνεται διερευνητικά. Εξάλλου, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, η καθολική υπηρεσία αφορά απομακρυσμένες περιοχές με πολύ μικρό αριθμό πιθανών συνδρομητών που δεν καλύπτουν ή δεν πρόκειται να καλύψουν τα δίκτυα των παρόχων, καθώς και οι συνδέσεις που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του mega-ΣΔΙΤ “Ultra-Fast Broadband”.

Σήμερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων των παρόχων το ποσοστό των συνδρομητών που λαμβάνουν υπηρεσία με ταχύτητα έως 4 Mbps είναι της τάξεως του 3% επί του συνόλου των νοικοκυριών με ευρυζωνική πρόσβαση και της τάξεως του 2,5% επί του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας.

Όπως ανέφεραν στο Capital.gr αρμόδιες πηγές δεν αποκλείεται αν τελικά αποφασιστεί το όριο των 4 Mbps για την καθολική υπηρεσία, αυτό να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. “Τα πάντα θα εξαρτηθούν και από τη ζήτηση”, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Το κόστος για την απαιτούμενη αναβάθμιση υπαίθριων καμπινών στην περίπτωση που ως επαρκές εύρος ζώνης οριστεί εύρος ζώνης ίσο με 4 Μbps υπολογίζεται μεταξύ 26,5 – 44 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο κόστος αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά (περίπου κατά 10 εκατ. ευρώ) αν οριστεί η ταχύτητα των 10 Mbps ως επαρκές εύρος ζώνης.

Επισημαίνεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της Διαβούλευσης, η ΕΕΤΤ υποβάλλει σχετική εισήγηση στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εξειδίκευση του περιεχομένου της Καθολικής Υπηρεσίας, τον ορισμό της υπηρεσίας επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και τον προσδιορισμό των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν τα σχετικά αιτήματα, ώστε να θεωρούνται εύλογα και να ικανοποιούνται από τον πάροχο Καθολικής Υπηρεσίας.

kostaskets@capital.gr